CONNECTING EUROPE FACILITY 2021-2027, INFORMARE privind rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul „Mecanismului pentru Interconectarea Europei” (CEF) 2021-2027 – componenta Mobilitate Militară
MINISTERUL TRANSPORTURILOR ȘI INFRASTRUCTURII informează că, în data de 20 decembrie 2022, Comisia Europeană – CINEA, a anunțat rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei” (CEF) 2021-2027 – componenta Mobilitate Militară.
În ceea ce privește România, au fost aprobate la finanțare cele două proiecte depuse de beneficiari români, astfel:
- Compania Naționala de Cai Ferate CFR SA va beneficia de 43.515.752,50 euro din fonduri nerambursabile pentru Modernizarea infrastructurii feroviare în Portul Constanța – Faza I, Valul lui Traian. Finanțarea europeană va avea un efect stimulator și va accelera implementarea proiectului, care altfel ar trebui să se bazeze pe deplin pe finanțare de la bugetul de stat.
Realizarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea semnificativă a conexiunilor de transport de-a lungul întregului coridor TEN-T și în special între porturile Europei de Nord și granița cu Ucraina, extrem de importantă în temeiul circumstanțele geopolitice actuale. Proiectul presupune modernizarea a șase poduri și construirea a două tabliere de 740 m pentru a asigura o disponibilitate mai mare a căilor pentru mai mult timp și trenuri mai grele.
- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA va beneficia de 16.486.604,50 euro pentru proiectarea și construcția unui nou pod peste râul Prut, podul Ungheni, care leagă România și Republica Moldova, precum și infrastructura de acces necesară.
Implementarea acestui proiect contribuie la îmbunătățirea conexiunii rutiere strategice cu Republica Moldova și, astfel, asigurând continuitatea fluxul de trafic, mai ales în contextul recentei invazii ruse a Ucrainei.
În contextul global actual prin implementarea acestor proiecte România contribuie la Inițiativa Solidarity Lanes a Comisiei Europene și vor exista efecte socio-economice pozitive importante nu numai pentru cetățeni, dar și în scopuri militare.
Facem precizarea că rata de cofinanțare este de 50%, astfel valoarea celor 2 proiecte care urmează a fi implementate este în sumă de aproximativ 120 mil. Euro. Acordurile de finanțare cu INEA vor fi semnate până la data de 01 iulie 2023.