Publicat: 27 iulie 2020

CEF 2014 – 2020

DIRECȚIA GENERALĂ ORGANISMUL INTERMEDIAR PENTRU TRANSPORT

“Comprehensive Fast-Charging Corridor Network in South Eastern Europe”

Connecting Europe Facility 2016 – Transport – Call III

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, are responsabilitatea gestiunii portofoliului de proiecte finanțate prin intermediul programului Connecting Europe Facility 2016 – Transport.

În cadrul apelului de proiecte CEF III 2016 a fost depus şi acceptat spre a primi finanţare din partea Comisiei Europene (INEA) proiectul Comprehensive fast-charging corridor network in South East Europe (2016-EU-TMC-0344-W). Valoarea totală a proiectului este de 4,285,450 Euro, din care pentru România sunt alocate 3,110,300 Euro.

În acest context, vă aducem la cunoştinţă că începând cu data de 13 februarie 2018 au devenit operaţionale în orașele Piteşti şi Deva primele staţii de reîncărcare electrică  implementate în cadrul proiectului “Comprehensive Fast-Charging Corridor Network in South Eastern Europe”.

Proiectul este unul regional şi va fi realizat în parteneriat, de către cei doi beneficiari, Hrvatski Telekom d. d. Croaţia şi Renovatio Asset Management SRL România.  

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani, iar la final, noile staţii instalate în cadrul proiectului vor acoperi mai mult de 1.450 km de-a lungul celor două coridoare prioritare ce străbat România, respectiv Rin-Dunăre şi Orient/East-Med. 

În contextul proiectului vor fi instalate 53 de staţii de încărcare electrică rapidă (50kW DC) şi 3 staţii ultra-rapidă (150-350 kW DC), compatibile cu toate tipurile de vehicule electrice, în peste 25 de locații. Staţiile vor fi amplasate, în general, la o distanţă de maxim 80 km unele de altele, pentru a oferi un confort sporit posesorilor de vehicule electrice aflaţi în tranzit. Echipamentele folosite permit încărcarea simultană a două mașini electrice la fiecare staţie, numărul total al mașinilor ce vor putea încărca, zilnic, ridicându-se la peste 1000.

Ministerul Transporturilor prin Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport a promovat spre finanțare în cadrul CEF alte 3 proiecte ce vizează implementarea de soluții care facilitează alimentarea cu combustibili alternativi, adaptându-se astfel inițiativelor europene de promovare a transportului verde.

Proiect cofinanțat de către Uniunea Europeană

prin programul Connecting Europe Facility 2016 – Transport